Artroskopie kyčelního kloubu

Ortopedie MUDr. Tomáš Proček > Články > Artroskopie kyčelního kloubu

Artroskopie kyčelního kloubu

  • V oblasti artroskopie (ASK) kyčelního kloubu došlo za poslední roky k významnému posunu ve vývoji specifických nástrojů a operačních technik, které umožnují podrobnou diagnostiku a ošetření patologií v oblasti kyčelního kloubu, nejčastěji u tzv. femoroacetabulárního impingmentu (FAI).
  • FAI - vzniká při kolizním kontaktu hlavice stehenní kosti s jamkou kyčelního kloubu. Tento kontakt vzniká díky nevhodnému tvaru a orientaci jamky, nebo atypickému tvaru hlavice a krčku stehenní kosti. Následkem tohoto procesu dochází k poškození anatomických struktur v oblasti kyčelního kloubu (labrum, chrupavka) a tím k předčasnému rozvoji degenerativních změn.
  • ASK kyčle se nejčastěji provádí v celkové narkóze a délka výkonu je v průměru 120 min. Výhodou této techniky je možnost ošetření patologií v oblasti tzv. centrálního kompertmentu - odstranění kloubních myšek, ošetření labrálních lézí a v oblasti periferního kompartmentu- ošetření prominujících nárůstků způsobujících FAI.
  • Standardní délka hospitalizace je 4-6 dní a následná rekonvalescence spočívá v odlehčení operované končetiny s chůzí o berlích a intenzivní rehabilitaci. Návrat k běžným denním činnostem je individuální a závisí na typu prováděného výkonu a celkové kondici pacienta, v průměru je to 3-6 měsíců od operace.
  • na níže uvedených obrázcích vidíte průběh ASK kyčle, která se provádí s pomocí RTG zesilovače